keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Kaukaiset hetket - lukukokemus ja kokemuksia lukemisestaIstun auringonpaisteessa laiturilla, tuuli keinuttelee minua kevyesti ja sorsapoikue uiskentelee rannan tuntumassa. Lokit tekevät taitavia kaarroksiaan järven pinnan yllä ja syöksähtelevät alaspäin kalasaaliin toivossa. Aistin tämän kaiken ympärilläni, mutta olen oikeastaan aivan jossakin muualla – olen Englannissa Kentin maaseudulla ja Milderhurstin kartanossa. 

Näen kartanoa ympäröivän vallihaudan, josta Liejumies kömpii pelottelemaan linnan asukkaita. Näen kustannustoimittaja Edien, joka saapuu Milderhurstin majataloon valmiina etsimään tietoja linnan asukkaista ja kirjoittamaan esipuhetta Liejumies-kirjan uuteen juhlapainokseen. Elän mukana Edien ja hänen äitinsä tarinassa ja vajoan vaivattomasti aikamatkalle -40-luvun Englantiin palatakseni jälleen 1990-luvun tapahtumiin. 

En malta päästää Kate Mortonin Kaukaiset hetket – kirjaa käsistäni, ennen kuin olen saanut selville kaikki ne mielenkiintoiset tapahtumat ja salaisuudet, joita kirjailija on juoneen punonut. 

Kun aloitin lukea tätä australialaisen kirjailijattaren syyskuussa ilmestymässä olevaa, kolmatta häneltä suomennettua teosta, odotukseni olivat korkealla. Hänen aiempi teoksensa Paluu Rivertoniin on lumonnut minut täysin ja samanlaista taikavoimaa odotin tietenkin myös tältä kirjalta. Aivan aluksi kuvaileva kirjoitustyyli oli mielestäni jopa liian runsas – lähes yliampuva – mutta kirjan edetessä kirjoittajan ote parani huomattavasti ja samalla myös teksti terävöityi. Huomasin nauttivani lukemisesta ja Mortonin taitavasta kielenkäytöstä. Kirja tuntui kuin keitaalta, johon oli miellyttävää palata uudestaan ja uudestaan ja juonikuvio vaati kääntämään sivuja tiiviiseen tahtiin eteenpäin. Jännitystä, romantiikkaa, elävää elämää, liikettä ajassa, erilaisia ihmiskohtaloita. Kirjan luettuani minulla oli tunne, että olin saanut tutustua mielenkiintoisiin,  uusiin ihmisiin ja uusiin paikkoihin; tätä kirjaa jäi ikävä. 


 *   *   *

Olemme viettämässä lomaviikkoa mökillä Kuohatti-järven rannalla. Nautin kiireettömyydestä, ajattomuuden tunteesta ja siitä, että saan olla halutessani irti kaikenlaisista koneista ja laitteista. Kirjan voima ja vahvuus piilee juuri siinä, että sen voit ottaa mukaasi miltei minne tahansa. Et tarvitse sähköjä, voit vapaasti valita missä asennossa tai missä paikassa kirjaa luet. Se onnistuu riippukeinussa, pyyhkeellä rantahiekalla, veneen keulassa…voit sulkea kirjan ja jatkaa sitä samasta kohdasta vaivattomasti heti kun siltä tuntuu. Kirjan sivujen tuntu, paperin tuoksu – kaikki tämä on osa lukevan ihmisen maailmaa. 

Minulle kirja on jälleen todistanut taikavoimansa. Luettavanani tällä mökkilomalla on neljä kirjaa ja kaikki ovat omalla tavallaan kutkuttavan kiinnostavia ja odotan innostuneena jokaisen niiden kertomaa tarinaa. Se on minun tapani rentoutua ja rauhoittua, irrottautua ajasta ja paikasta ja kokea uusia asioita. Kirjojen lukujärjestyksen valinta on vaikeaa, joten teen kuten lapsena palattuani kirjastosta laukku täynnä kirjoja: laitan ne riviin lattialle ja valitsen kirjojen lukujärjestyksen silmät suljettuina. 

Kate Morton: Kaukaiset hetket (2015, Bazar) Kirja ilmestyy 3.9.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti