torstai 19. syyskuuta 2013

Blogivieras: Asko SaatsiSANAN HELINÄ KOUKUTTAA

Kulttuurin merkitys on meille kaikille tärkeä. Sen avulla me pystymme elämään sellaista elämää, joka on meidän normaalin arjen ulkopuolella. Opimme ja ymmärrämme asioita, joita emme itse ole kokeneet. Suvaitsevuus ja sivistys kasvavat. Sivistynyt ihminen näet ymmärtää, että ainoastaan toisiin olosuhteisiin syntyminen erottaa ruhtinaan ja keppikerjäläisen toisistaan.

Perinteinen kirja on aina pitänyt pintansa, mutta muutoksen tuulia on ilmassa. Lukutaitomme on ehkä pinnallistumassa nettimaailman takia. Oletko samaa mieltä kanssani tästä? Kirjojen lukeminen on hyvää työtä aivoille ja pitää sanavarastomme laajana. Olen huomannut itse lukevani niin, että etsin mielenkiintoisia uusia sanoja ja niiden merkityksiä. Minun suosikkilukemistani ovat elämäkerrat. Ne kuvaavat hyvin erilaisia aikoja ja olosuhteita sekä ihmisten sopeutumista ja selviytymistä niissä.

Oman kirjan kirjoittaminen on mielenkiintoinen retki. Olen iloinen, että tein sen matkan. Urakka oli yllättävän iso ja pitkäkestoinen. Minulta se vei melkein kaksi vuotta. Kaikkein tärkein asia niin puhumisessa kuin kirjoittamisessa on kuulijakunta – mitä se haluaa kuulla tai lukea. Sisällöt ja sävyt maalataan sen mukaan. Minun metsästysaiheisessa kirjassa punaisena lankana oli todellisuuden ja mielikuvituksen häilyvä raja. Luonnossa ja erityisesti pimeässä metsässä mielikuvitus ja todellisuus kietoutuvat yhdeksi ja samaksi aistien maailmaksi.

Uskon että yhä useampi meistä uskaltaa kirjoittaa oman kirjan. Olennaista ei ole mielestäni se, onko se omakustanne vai ammattikustantajan kokoama. Tärkeintä sitä vastoin on löytää omasta lähipiiristä hyvä kriitikko, joka toimii ikään kuin kustannustoimittajan roolissa ja antaa parannusehdotuksia kirjaan. Näin siitä tulee paljon parempi.

Hyvä kirjakauppa voi palvella sekä lukijoita että kirjoittajia. Kirjakauppa voi myös tuoda esille oman seutukunnan kulttuuria ja kirjoja sekä niihin liittyvää harrastustoimintaa. Kirjoittaminenhan on pohjimmiltaan asioiden jäsentämistä. Erityisesti ihmisen elämänkaaren loppupäähän kuuluu olennaisena osana asioiden jäsentäminen selväksi tapahtuminen ja seurauksien ketjuksi. Näin ihminen saavuttaa tasapainon ja mielenrauhan.

Sanan helinä koukuttaa. Vaikka maailma muuttuu, niin kirja pitää pintansa. Meillä lukijoilla ja kirjoittajilla on siinä oma osuutemme. Kirjakaupan tehtävänä on saattaa meitä yhteen. Olen vilpittömän iloinen siitä, että Nurmes saa oman kirjakaupan.

Kaupunginjohtaja Asko Saatsi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti