maanantai 30. lokakuuta 2017

Kirjaspurgu Helsingin Kirjamessuilla - - - text by Juho






Perjantai 27.10.17


Junalla Nurmeksesta Helsinkiin. Lähtiessä syksyinen auringonpaiste ja perillä aavistus lunta ja talven tuntua. Asemalta suoraan hotelliin ja koisaamaan.


Lauantai 28.10.17


Herätys 8:00, ylös sängystä 8:30. Pienellä kiireellä ulkoinen habitus kuosiin ja samalla          vauhdilla aamiaiselle. Talvinen sää on äkisti kääntynyt Kaurismäkeläiseen harmauteen ja    sateeseen.  Raitiovaunulla pääsi kätevästi suoraan Messukeskuksen eteen ja linjan 9 vaunu tyhjenikin aikalailla täysin. Eipä siinä, lössin mukana sisään vain.

Tunnin verran kiertelyä ja katselua järkyttävässä ihmisvilinässä. Ekana must see kohteena oli kirjan Varjo Suomen yllä- Stalinin salaiset kansiot tekijöiden haastattelu. Paljon mielenkiintoisia ja ennen kuulumattomia faktoja Neuvostoliiton todellisista aikeista Suomea kohtaan. Esim: Talvisodan alla Neuvostoliitto havitteli Hankoa tukikohdakseeen, mutta tajutessaan sen olevan liian pieni tarpeisiinsa laadittiin suunnitelmia laajennuksista Saloon saakka.

Tähän väliin norkoilua pitkin ja poikin. Satuinpa sitten notkumaan Tammen (kustantamo) pisteen liepeillä. Muistuttivat messuväkeä kuulutuksella, että tämänvuotisten messujen ehdoton huipputapaus Dan Brownin lukijatapaaminen alkaisi klo 14:00 salissa 101. Tapaamiseen oli paikkoja 1200, jotka kaikki olivat varattuja aikoja sitten. Kuuluttivat siihen samaan, että noutamattomia VIP passeja tapaamiseen olisi jaossa heidän osastoltaan.   Kaksi askelta, kädenojennus ja fläp! Sisäänpääsy oli räpylässä. Tuurilla ne laivatkin seilaa.




Edellämainittua hetkeä odotellessa jäin kuuntelemaan kun Tarja Halonen tenttasi Tuomas Kyröä kirjasta Mielensäpahoittajan Suomi. Huumorin sävyttämää,mutta tiukkaa asiaa siitä kuinka maailma on yhä pienempi ja kuitenkin sirpaleisempi. Ja myöskin pysyvien arvojen, joita Mielensäpahoittaja jääräpäisesti edustaa katoamisesta.



Polte nousee. Siirtyminen kohti Dan Brownin luentoa. Joo, sali 101 siis,mutta pirunkos          kautta sinne pääsee? Aulassa jaetun messuinfon karttakaan ei oikein auennut. Nousu takaisin     aulaan etsimään lisävalaistusta. Sielläpä vaelsikin porukkaa passien kanssa tasan yhteen suuntaan,joten joukon jatkoksi vain.

Sali oli viimeistä paikkaa myöten täynnä kirjailijan astuessa lavalle. Brown aloitti mainitsemalla ensimmäisen oppimansa suomen kielen sanan: Korvapuusti. Niiden makukin oli kuulemma ollut paikallaan. Juttua tuli pilke silmäkulmassa lapsuusmuistoista lähtien. Mukana olivat vanhempien autojen rekisterikilvetkin. Uskovaisen äidin kilven teksti: Kyrie (kreik. κύριος, kyrios, herra). Matemaatikko isän kilpi: Metric. Vakavampana aiheena olivat tuoreen Alku- kirjan aiheet uskonto,tiede ja elämän perimmäiset kysymykset syntymästä ja kuolemasta. Ja mahtuvatko tiede ja Jumala enää tähän maailmaan yhtäaikaa?  Puhetta riitti myös aiempien kirjojen elokuvasovituksista ja Hollywood tähtien kanssa pyörimisestä. Muutamat onnekkaat saivat myös esittää kysymyksiään maailmantähdelle.
  
Loppuun vapaasti Brownia lainaten. ”Lukekaa kirjoja ihmiset. Paras tapa ylittää rajoja,          ymmärtää eri kulttuureita ja kulkea halki aikain”. Voiko tuota paremmin sanoa?

 


Huh huh mikä kokemus! Salista poistuessa tuli kelattua, että tämä oli varmasti niitä once in a lifetime tapauksia. Takaisin päin kulkiessa oli pakko pysähtyä käytävän varrelle ja ottaa pari kuvaa alempana olevasta messualueesta. Tätä kautta hahmotti ihan eri tavalla koko alueen laajuuden ja lukukansan paljouden.

  

Pikainen pyörähdys yläkerran Viini & Ruoka tapahtumassa. (Aivan törkeän hyvänmakuista italialaisittain tehtyä pizzaa kunnon raaka-aineista!). Pari tuntia kiertelyä ja ostosten tekoa mm. mukava kasa elokuvia tarjoushintaan (missähän välissä nekin kerkiää olevinaan katsoa?). Takaisin hotellille suihkuun ja joksikin aikaa lepäämään. Siitä sitten syömään, taksiin ja viihteelle.


Sunnuntai 29.10.17


Mukavan raukea sunnuntaiaamu. Edellisen illan/aamuyön bassonjytke humisee vielä hieman kuupassa. Kuuluu asiaan. Laiskasti kässehtien aamiaiselle ja vielä pariksi tunniksi huoneeseen lueskelemaan ennen avaimen palautusta respaan. Ikkunalauta oli mukavan leveä istua kirja kourassa ja vilkuilla ulos vaikkei mistään maisemasta kannata puhua.


Kamat kasaan ja asemalle. Lähtökahveja hörppiessä viimeiset rivit muistivihkoon ja pikainen yhteenveto viikonlopusta. Olihan nämä kirjamessut ihan huikea kokemus  ensikertalaiselle. Kirjoja ja kirjanystäviä halli tupaten täynnä. Tämän  jälkeen, jos joku sanoo kirjan olevan kuolemaisillaan voisin ihan rehdisti haistattaa pitkät.

PS. Junaan noustessa Kaurismäkeläinen sää jatkuu. Räntää sataa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti