torstai 15. syyskuuta 2016

Kirjakauppa Pariisissa - Shakespeare & Company

Maailmalla on paljon ihania, persoonallisia kirjakauppoja. Ne ovat paikkoja, joihin ihmiset tulevat katselemaan ja tutustumaan kirjoihin, ostamaan kirjoja, mutta usein myös pelkästään fiilistelemään. Eräs asiakkaamme onkin sanonut, että hänelle kirjakauppa on paikka, jonka mystisessä ja rauhoittavassa tunnelmassa hän samalla sekä rentoutuu että syttyy täyteen uutta energiaa.

Nurmeslainen Marjatta Törhönen, jonka tunnemme taitavana sanankäyttäjänä ja journalistina, on vieraillut eräässä maailman tunnetuimmista kirjakaupoista. Shakespeare & Company Pariisissa on muodostunut nähtävyydeksi ja  kulttipaikaksi, mutta annetaan Marjatan kertoa lisää!





Shakespeare & Company on tunnettu kirjakauppa Pariisin Viidennessä kaupunginosassa, aivan Seinen rannalla. Se myy ja lainaa pääasiassa englanninkielistä kirjallisuutta.. Kirjakaupan yläkerrassa saavat yhäkin yösijaa nuoret kirjailijat, jotka korvaukseksi majoituksesta työskentelevät kaupassa muutaman tunnin päivässä.

Kirjakaupan perusti Sylvia Beach 1919. Siellä on vieraillut ja majoittunut useita Kadotetun sukupolven kirjailijoita, kuten Ernest Hemingway, Ezra Pound ja F. Scott Fitzgerald. Hemingway kirjoittaa muistelmissaan Nuoruuteni Pariisi kokemuksistaan Shakespeare & Companysta näin:

»Niihin aikoihin ei ollut rahaa kirjojen ostoon. Noudin niitä Shakespeare ja Companyn lainakirjastosta, tarkemmin sanoen Sylvia Beachin lainakirjastosta ja kirjakaupasta Rue de l’Odéonin 12:sta. Se oli lämmin ja viihtyisä paikka, vaikka olikin kylmän ja tuulisen kadun varrella, ja talvisin siellä hehkui iso kamiina ja hyllyillä oli kirjoja ja ikkunassa vastikään ilmestyneitä uutuuksia ja seinillä kuuluisien kirjailijoiden valokuvia, niin elävien kuin kuolleittenkin.»

Sylvia Beachin kirjakauppa suljettiin natsimiehityksen aikana 1941. Se avattiin uudelleen 1960-luvulla.  Nykyisin kirjakaupan johdossa on Sylvia Whitman. (Lähde: Wikipedia)






Kävin Shakespeare and Companyssa viikolla 36. Kirjakauppa on pullollaan eri ikäisiä kirjoja, kahdessa sokkeloisessa kerroksessa. Yksi huoneista on varattu Sylvia Beachin kirjastolle. Huoneessa oli nojatuoleja ja divaaneita, joilla asiakkaat lukivat. Ylimmässä kerroksessa oli myös pari hetekaa sekä pikkuruinen ”kirjoituskomero”, jossa ei mahtunut seisomaan. Kaupassa oli paljon väkeä, ilmapiiri rento. Valitettavasti siellä ei saanut kuvata, siis sisällä. Mutta yhden kuvan nappasin Helille salaa kirjoituskoneesta. Ketkähän silläkin ovat aikoinaan tekstejään naputelleet?

Marjatta Törhönen
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti